De unde provin calculatoarele refurbished ?

PC RefurbishedIn functie de procesul prin care trece inainte sau dupa vanzarea sa initiala, un calculator refurbished poate fi un calculator "refurbished" sau "second hand", "reconditionat", "odihnit", "reciclat "," reparat "," recertificat ", sau unul "ca nou".

Diferenta dintre calculatoarele "refurbished" si cele "second hand" este ca cele renovate au fost testate si verificate sa functioneze corect, si astfel sunt fara defecte. Calculatoarele pot fi renovate chiar daca nu au fost utilizate pana cand s-au intors de la client, deci ele sunt in esenta noi. Ele pot fi produse cu defecte, care au fost returnate in garantie si revandute de catre producator, dupa repararea defectelor si asigurarea functionarii. Renovat, poate fi de exemplu, calculatorul returnat la produator/furnizor deoarece cutia sau elementul a fost deteriorat in timpul transportului.

Un calculator refurbished este descris ca ”odihnit”, in sensul ca a stat pe undeva neutilizat pentru mai mult timp, dupa care a fost returnat producatorului sau furnizoriului, care l-au repus in vanzare.

Calculatorul refurbished vandut de producator/furnizor ca ”folosit”, provine fie dintre calculatoarele utilizate pentru teste in teren, fie din cele folosite ca display-uri de vanzari sau demonstratii, situatii care nu le-a afectat calitatea".

Livrat cu caracteristicile ”ca nou” – este de obicei un calculator care poate avea mici defecte de fabricatie, gen o zgarietura pe carcasa, scrisul putin sters pe una din piese etc. si  nu a fost utilizat niciodata. Sau, de multe ori clientii se razgandesc si nu mai vor acel calculator, au o aversiune pentru el, sau au o dificultate in a-l utiliza.

Calculatoarele refurbished pot fi si cele returnate de catre clienti din alte motive decat defectiuni, sunt testate apoi de catre producator si repuse in vanzare. Sau acelea care au fost inchiriate, apoi au fost transformate si ravandute, dupa terminarea leasing-ului.

Cele utilizate o perioada scurta de timp si apoi transformate in cadrul unui program de reciclare a electronicelor, pot fi vandute, de asemenea ca si calculatoarere refurbished.

In unele cazuri, producatorii sau comerciantii nu specifica motivul exact pentru care un calculator este vandut ca refurbished, astfel incat cumparatorii pot considera ca este un risc sa cumpere un astfel de produs, gandindu-se ca poate este defect sau nu corespunde exigentelor sale. In realitate, chiar daca computerul este renovat/reconditionat/reambalat etc., acesta va fi un calculator ca si nou si s-ar putea dovedi a fi o optiune mult mai buna pentru un cumparator fara prejudecati, de a achizitiona un calculator refurbished de brand dar folosit, care e cu mult mai ieftin, deoarece acesta a trecut mai multe teste si poate fi chiar mai bun decat unul nou, sigilat. In plus exista o gama foarte variata de calculatoare refurbished, de la firme renumite: Dell, HP, Fujitsu Siemens, Lenovo, IBM.

Toate calculatoarele refurbished sunt supuse unei examinari aprofundate, de catre producatorul original sau de catre un profesionist in reparatii de calculatoare, astfel ca el va fi repus in vanzare ca nou.  Acestea sunt minutios curatate, si chiar supuse unei eventuale sterilizari.

Toate calculatoarele refurbished se livreaza intodeauna impreuna cu CD-ul cu drivere si softul corespunzator preinstalat si au termene de garantie uneori de pana la 3 ani.